Olvita Olej Kokosowy Tłoczony Na Zimno 900ml

43,50

Opis

Olvita Olej Kokosowy Tłoczony Na Zimno 900ml

Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników. OLEJ KOKOSOWY tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do 25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten zawiera śladowe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie. Olej kokosowy w swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże są to zasadniczo różne kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w dużych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w efekcie przyczynia się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy posiada średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energię. Tym samym znacząco obniża ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Podstawowe kwasy tłuszczowe nasycone to kwas laurynowy 44-51%, kwas mirystynowy 13-18%, kwas palmitynowy 8-12%. Kwas laurynowy znacząco przyczynia się do poprawy odporności organizmu. znajdziemy go np. w mleku matki. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem znajduje on lecznicze zastosowanie w przypadku: stanów zapalnych skóry, egzemie, wypryskach i trądziku, a także przeziębieniach i gorączce (olej ten cechuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne), a także w: chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach odporności, nadwadze. Profilaktycznie w nowotworach. Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowy tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch gdzie tłuszcz jest zamieniany na energię a nie w części na złogi i zapasy, jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów. Wspomniany olej znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elastyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry. zastosowanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Olvita: Oliwy i oleje

silnik vankla, baterie r14, gąbka peelingująca, papier ścierny wodny, zabezpieczenie żarówki h7, 5w30 total, wanna ultradźwiękowa, fabryka samochodów osobowych, żel pod prysznic meski, worki na smieci 120l, środek do czyszczenia mosiądzu castorama

yyyyy